Konyha
Csalamádé
Hozzávalók:
3 kg fehér káposzta (1 fej)
1 ek só
2 nagy fej vöröshagyma
1 kg paprika / kápia paprika / uborka
A felöntő léhez:
2 liter víz
10 dkg só
20 dkg cukor
4 dl 10%-os ecet
1 kávéskanál borkén por
1 kávéskanál szalicil
Fűszerek:
10 szem egész bors
1 tk Egész kömény
3 db babérlevél
1tk koriander
1ek mustármag
Elkészítése:
A káposztát legyaluljuk, a hagymát megtisztítjuk, majd vékonyra szeljük.
A paprikát megmossuk, a belsejét kivágjuk, majd feldaraboljuk.
Az uborkát héjastól szeleteljük.
A káposztával összekeverjük a hagymát, rászórunk 1 ek sót, majd egy fél óra múlva kifacsarjuk.
A felöntő lé hozzávalóit összekeverjük, megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk és cukrozzuk még.
A káposztát összekeverjük a paprikával, uborkával majd lazán (nem megtömve) egy nagyobb üvegbe
tesszük.
Rátesszük a fűszereket, majd felöntjük a lével és celofánnal lezárjuk.
(ek = evőkanál, tk = teáskanál)