Konyha

MENÜ

Tócsni

 

(Lapcsánka, tocsni, lepcsánka, beré, medve, röszti burgonya)

 

Hozzávalók :

    1 kg tisztított ,nagy lukú reszelőn lereszelt burgonya,

     liba vagy kacsa zsír de természetesen olajban is ki lehet sütni,

    5 evőkanál liszt,

    1 db egész tojás,

    3-4 gerezd fokhagyma,

    só,

    őrölt fekete bors,

    10-15 dkg 20 % tejföl,

    kés hegynyi szerecsendió

A mártogatóshoz :

  1-2 pohár tejfel,  só,  őrölt fehér bors,  snidling,  kevés vöröshagyma, 

   kevés lila hagyma,     kevés finomra vágott petrezselyem.

Elkészítése:

A megpucolt burgonyát vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg.

A lereszelt burgonyához kis lukú reszelőn lereszelünk 3 gerezd foghagymát.

Hozzáadunk 1 tojást, tejfölt, sót, szerecsendiót (keveset), fekete őrölt borsot (keveset)

Majd 5 evőkanál lisztet hozzákeverünk. (A mennyiség függ a burgonya víztartalmától.)

Forró zsírba evőkanálnyi adagot kell belerakni.

Mindkét oldalát oldalanként 2-3 percig kell sütni, vigyázva, hogy nehogy megégjen.

 

Bunda (tócsni) készítése.

Hozzávalók :

   1 kg tisztított, nagy lukú reszelőn lereszelt burgonya, (4-5 darab)

    evőkanál liszt, 2 db egész tojás,

   só, őrölt fekete bors,

Elkészítése:

A burgonyát összekeverjük a sóval. 3-4 percig pihentetjük, majd kicsavarjuk, hogy minél kevesebb víz maradjon benne!

Hozzáadunk 5 evőkanál lisztet, 2 tojást, sót (keveset), fekete őrölt borsot (keveset)

Alaposan összekeverjük!

 

 

Asztali nézet