Konyha
Tócsni
(Lapcsánka, tocsni, lepcsánka, beré, medve, röszti burgonya)
Hozzávalók :
1 kg tisztított ,nagy lukú reszelőn lereszelt burgonya,
liba vagy kacsa zsír de természetesen olajban is ki lehet sütni,
5 evőkanál liszt,
1 db egész tojás,
3-4 gerezd fokhagyma,
só,
őrölt fekete bors,
10-15 dkg 20 % tejföl,
kés hegynyi szerecsendió
A mártogatóshoz :
1-2 pohár tejfel, só, őrölt fehér bors, snidling, kevés vöröshagyma,
kevés lila hagyma, kevés finomra vágott petrezselyem.
Elkészítése:
A megpucolt burgonyát vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg.
A lereszelt burgonyához kis lukú reszelőn lereszelünk 3 gerezd foghagymát.
Hozzáadunk 1 tojást, tejfölt, sót, szerecsendiót (keveset), fekete őrölt borsot (keveset)
Majd 5 evőkanál lisztet hozzákeverünk. (A mennyiség függ a burgonya víztartalmától.)
Forró zsírba evőkanálnyi adagot kell belerakni.
Mindkét oldalát oldalanként 2-3 percig kell sütni, vigyázva, hogy nehogy megégjen.
Bunda (tócsni) készítése.
Hozzávalók :
1 kg tisztított, nagy lukú reszelőn lereszelt burgonya, (4-5 darab)
evőkanál liszt, 2 db egész tojás,
só, őrölt fekete bors,
Elkészítése:
A burgonyát összekeverjük a sóval. 3-4 percig pihentetjük, majd kicsavarjuk, hogy minél kevesebb víz maradjon benne!
Hozzáadunk 5 evőkanál lisztet, 2 tojást, sót (keveset), fekete őrölt borsot (keveset)
Alaposan összekeverjük!