Konyha
Hozzávalók:
1 fej savanyú káposzta, 750 g savanyú káposzta, 1250 g darált sertéshús,
1 pár Csabai csípős kolbász, 30 dkg füstölt tarja, 50 g rizs vagy gersli,
1 teáskanál só, 1.5 gerezd fokhagyma, 1 db tojás
1 ek fűszerpaprika, bors, őrölt kömény, kakukkfű ízlés szerint,
1.5 gerezd fokhagyma, 0.5 ek sertészsír ( Füstölt szalonnazsír)
1 l víz (kb.)
Elkészítés:
1. A darált húst a sóval, a borssal, kakukkfűvel, a fűszerpaprikával, az őrölt köménnyel, a nyers (gerslivel) rizzsel, a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.
2. Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.
3. A káposzta levelekbe tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék, akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön, forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.