Konyha

MENÜ

Töltött káposzta


Hozzávalók:
         1 fej savanyú káposzta,  750 g savanyú káposzta,  1250 g darált sertéshús,
         1 pár Csabai csípős kolbász, 30 dkg füstölt tarja,  50 g rizs vagy gersli,
         1 teáskanál só,   1.5 gerezd fokhagyma,  1 db tojás
         1 ek fűszerpaprika,  bors, őrölt kömény, kakukkfű ízlés szerint,
         1.5 gerezd fokhagyma,  0.5 ek sertészsír ( Füstölt szalonnazsír)
         1 l víz (kb.)

Elkészítés:
1. A darált húst a sóval, a borssal, kakukkfűvel, a fűszerpaprikával, az őrölt köménnyel, a nyers (gerslivel) rizzsel, a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.

2. Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.

3. A káposzta levelekbe tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék, akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön,   forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.

 

Asztali nézet